Jak zdrowo przyprawiać potrawy dla najmłodszych?

Wykorzystanie różnego rodzaju ziół i minerałów w kuchni jest nie tylko doskonałym sposobem na dodanie smaku do naszych codziennych posiłków, ale także na zwiększenie ich wartości odżywczej. Kiedy jednak gotujemy dla całej rodziny, musimy pamiętać, że potrzeby żywieniowe dzieci mogą być nieco innych niż potrzeby dorosłych. W takim przypadku warto zastanowić się, jakie przyprawy będą najodpowiedniejsze dla naszych pociech.

Wielu szefów kuchni uważa, że to właśnie dodatki wykorzystywane podczas przygotowywania posiłków mają decydujący wpływ na ostateczny smak, zapach i wygląd dania. Bogactwo dostępnych ziół i minerałów pozwala nam kreować w naszych kuchniach prawdziwe kulinarne arcydzieła. Często wykorzystuje się świeże, suszone lub mrożone zioła, korzenie w suszu lub kłącza (takie jak imbir czy kurkuma), suszone owoce (na przykład jagody jałowca) oraz różnego rodzaju minerały, w tym sól czy cukier. Dla tych, którzy cenią sobie szybkość i wygodę, idealnym rozwiązaniem są gotowe mieszanki przyprawowe.

Podczas przygotowywania posiłków dla najmłodszych należy pamiętać o umiarze w stosowaniu przypraw. Ze względu na zdrowie naszych dzieci, warto ograniczyć ilość używanych dodatków. Nawet niewielka ilość suszonych ziół może poprawić smak daniom, zachęcając maluchy do jedzenia dzięki atrakcyjnemu zapachowi i wyglądowi potrawy. Dodatek przypraw do zup, warzyw czy domowych deserów nie tylko zadowoli nawet najbardziej wybredne dziecięce podniebienia, ale także dostarczy cennych substancji aktywnych wspierających prawidłowe działanie układu trawiennego. Niektóre zioła mogą skutecznie chronić przed kolką, wzdęciami czy nadmierną pobudliwością.