Czekolada jest bardzo znanym produktem i uwielbiana jest przez naprawdę bardzo wiele osób. Nie ma się co dziwić, w końcu jest ona niesamowicie charakterystyczna, jeśli chodzi o jej smak. Co ciekawe, może ona występować w różnych rodzajach, które nawet pomiędzy sobą mogą się dość znacznie różnić. Różnię się od siebie zarówno smakiem, jak i kolorem.
Jest to dziś bardzo przydatne, ponieważ różne rodzaje czekolady można wykorzystywać na różnorodne sposoby, dodając je na przykład jako składniki ciast czekoladowych. Takie ciasta zwykle są bardzo lubiane, oczywiście dzięki swojemu głównemu składnikowi, czyli właśnie czekoladzie. Można je przyrządzać oraz podawać na różne sposoby i zapewne każdy z nas znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Popularne typy ciast czekoladowych
Ciasta czekoladowe występują w wielu odmianach i przyrządza się je z różnych okazji, a często nawet i bez żadnej okazji. Są one po prostu tak dobre, że często rzeczywiście przygotowuje się je bez okazji. Jednym z najczęściej przygotowywanych ciast czekoladowych, zwłaszcza bardzo popularnym w ostatnich latach jest tak zwany fondant, czyli inaczej lawa cake. Jest to dość małe ciasto, przypominające trochę wielkością babeczkę, w którego wnętrzu znajduje się płynna czekolada. Po przecięciu tego ciasta czekolada wypływa z wnętrza, tworząc przepyszny sos czekoladowy.
Innym często przygotowywanym rodzajem ciasta jest brownie. Jest to bardzo znane ciasto, które słynie ze swojego mocno czekoladowego smaku. Zwykle ciasto to pieczone jest w dość małych formach i również podaje się je w małych porcjach, gdyż moc czekolady oraz słodkości jest wtedy idealny. Często także piecze się czekoladowe babki, które znane są chyba każdemu, ponieważ goszczą one prawdopodobnie na większości świątecznych stołów. Najlepiej smakują w polewie czekoladowej.
Jaki rodzaj czekolady najlepiej wykorzystywać do ciast?
Jeśli chodzi o przepisy na ciasta z czekoladą, całkiem oczywiste jest, iż ta czekolada jest wręcz głównym składnikiem takiego przepisu. Warto więc skupić się na tym, jaki dokładnie rodzaj czekolady należy wybrać przy przygotowywaniu danego ciasta. Jest to niezmiernie ważna kwestia, ponieważ konkretny typ czekolady jest w stanie naprawdę znacząco zmienić ostateczny smak ciasta już po upieczeniu. Całkiem inaczej wypadłaby na przykład czekolada gorzka, a czekolada mleczna. Poza tymi dwoma rodzajami czekolady często wybierana jest również czekolada biała lub deserowa. Nie są to wszystkie rodzaje czekolad, aczkolwiek są to najczęściej wybierane rodzaje oraz te najbardziej znane. Co ciekawe, każdy z tych typów czekolady smakuje całkiem inaczej. Jeśli więc w danym przepisie podana jest czekolada gorzka, znaczy to, iż właśnie taki rodzaj czekolady pasuje w danym przypadku najlepiej.
Oczywiście, jeśli nie mamy wtedy gorzkiej czekolady, a mamy na przykład deserową, to nie będzie to ogromna różnica, jednakże warto trzymać się tych wskazówek odnośnie typu czekolady, chyba że sami przetestujemy inny jej rodzaj i właśnie taka opcja zasmakuje nam bardziej.