Spirulina to suplement diety, który zyskał na popularności dzięki swoim naturalnym składnikom i bezpiecznemu stosowaniu. Wykorzystuje ona algi morskie lub słodkowodne z rodziny sinic, które są hodowane w różnych warunkach. Cechą charakterystyczną Spiruliny jest jej niebiesko-zielony kolor, wynikający z obecności fikocyjaniny, która jest silnym antyoksydantem. Aby maksymalnie korzystać z jej dobroczynnych właściwości, powinno się ją spożywać codziennie przez co najmniej dwa miesiące.
Spirulina jest bogatym źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Zawiera w sobie wiele składników odżywczych, które rzadko spotyka się w jednym suplemencie diety czy produkcie spożywczym. W swoim składzie posiada między innymi węglowodany złożone, pełnowartościowe białko porównywalne do białka w mięsie, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy jak A, E, C, K i grupa B. Wśród minerałów znajdują się takie jak żelazo, cynk, sód, magnez, mangan, wapń, fosfor i potas. Spirulina zawiera również bioflawonoidy, fikocyjaninę i błonnik pokarmowy. Co więcej, w suchej masie zawiera aż 70% białka. Różnica w zawartości jodu zależy od warunków, w jakich była hodowana – morskiej czy słodkowodnej. Zaletą proszku z Spiruliny jest wysoka biodostępność składników odżywczych.
Spirulina ma wiele prozdrowotnych właściwości. Poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego dzięki obecności żelaza, witamin C i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmocni serce, uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia przepływ krwi, pomaga w walce z miażdżycą i redukuje ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych takich jak zawał serca, udar mózgu, niedokrwistość czy nadciśnienie tętnicze. Działa na to również duża zawartość antyoksydantów.
Regularne spożycie Spiruliny przyspiesza trawienie poprzez ułatwianie przemieszczania mas kałowych i pomaga w walce z zaparciami. Zdrowe jelita to podstawa dobrego stanu odporności organizmu. Alga ta nie tylko wzmacnia układ immunologiczny, ale także przyspiesza metabolizm, co pomaga w procesie odchudzania. Spirulina ma również zdolność do oczyszczania organizmu z toksyn. Wiele badań potwierdziło, że suplementacja Spiruliną ogranicza wchłanianie nadmiaru tłuszczów i cukru, normalizuje poziom glukozy we krwi co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. U dzieci i młodzieży skutkuje to lepszym zapamiętywaniem i koncentracją, a u osób starszych chroni przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych.
Nie istnieją jednoznaczne zalecenia dotyczące dawkowania Spiruliny w proszku. Zazwyczaj na opakowaniu znajduje się informację od producenta określającą proponowane spożycie. Niektórzy naukowcy zalecają codzienne spożycie 1-2 łyżeczek proszku rozpuszczonego w wodzie. Można go również dodać do smoothie, koktajli czy owsianki. Spirulina jest wszechstronna – można ją użyć jako dodatek do pieczywa, mleka czy soku. Należy pamiętać jednak, że ma ona intensywny smak i zapach, który można zneutralizować łącząc ją z innymi silnymi smakami.
Spirulina może być także wykorzystywana do przygotowywania domowych kosmetyków. Poprawi stan skóry, wygładzi ją, rozjaśni ewentualne przebarwienia i przyspieszy gojenie drobnych ran. Poprawia również mikrokrążenie podskórne, co sprawia, że skóra staje się lepiej dotleniona i odżywiona. Do przygotowania maski do twarzy wystarczy zmieszać łyżkę Spiruliny w proszku z łyżką gęstego jogurtu naturalnego oraz łyżeczką miodu. Jeżeli chcesz przygotować peeling, dodaj do tej mieszanki łyżeczkę nasion maku lub fusów po kawie. Spirulina może być stosowana również jako maska do włosów lub element olejowania.